Сите знаеме дека кромидот е здрав, и тој е основната состојка на многу јадења. Но, малкумина консумираат бисерен кромид, а уште помалку кисел бисерен кромид. бисерниот кромид се бере кога има дијаметар од 2,5-3,5 cm: тој е мал, топчест и бел.
Таквиот кромид е посличен со празот отколку со обичниот кромид. Тој е посладок од другите видови кромид, а е похранлив дури и од црвениот кромид. Бисерниот кромид е нискокалоричен, но богат со витамини А и Ц, кои не ги губи со готвење или закиселување. Една стара изрека вели дека една главица кромид заменува цела аптека.. Исто така, изобилува со минерали: калциум, фосфор, калиум, натриум, магнезиум, железо, бакар, цинк, фолна киселина и биотин. Бисерниот кромид содржи многу повеќе антиоксиданти од обичниот кромид. Тој обично се закиселува со оцет, а дури и таков е основа за многу видови јадења.
Состојки:
- 450 gr свински ребра
- 2 тегли кисел бисерен кромид
- 2-3 домати
- поточарка
- 2-3 супени лажици мед
- 4-5 супени лажици сос од соја
- сол, бибер, мелено чили
- маслиново масло
Измијте, омекнете го месото со чекан и посолете го. Измешајте ја маринадата во мал сад: смешајте го медот со сосот од соја и малку маслиново масло, а потоа додајте сол и бибер по вкус. Маринирајте го месото половина час, а потоа испржете го во малку врело маслиново масло. Исцедете го ситниот кромид и тргнете ја течноста. Во друга тава потпржете го ситниот кромид. Кромидот ќе биде уште повкусен ако го пржите малку повеќе додека не добие кафена боја. Измијте ја поточарката, насечете ги доматите на четири и зачинете ја салатата со оцет. Посипете ги парчињата месо со ситен кромид и сервирајте со салата од поточарка. Ова не е вообичаен оброк, но е многу вкусен.
Извор:
Anyakanyar.hu (www.anyakanyar.hu)
Поврзани рецепти:
Аспирин® Протект 100, 100 mg гастрорезистентни таблети Лекот може да се издава и/или продава без рецепт.
Bayer d.o.o. Љубљана- Претставништво Скопје
Антон Попов 1, лок 4 мез., лам 2
ПРЕД УПОТРЕБА ВНИМАТЕЛНО ДА СЕ ПРОЧИТА УПАТСТВОТО! ЗА ИНДИКАЦИИТЕ, РИЗИКОТ ОД УПОТРЕБАТА И НЕСАКАНИТЕ ДЕЈСТВА НА ЛЕКОТ КОНСУЛТИРАЈТЕ СЕ СО ВАШИОТ ЛЕКАР ИЛИ ФАРМАЦЕВТ.