На прв поглед се чини дека овој деликатес е ист со популарниот италијански десерт од кокос, но оваа варијанта е многу поздрава, а јас би рекла и повкусна.
Вкусот и мирисот на кокос ги буди сетилата, и ја буди магијата на далечните краеви. Кокосот е уникатно овошје: го користиме секој дел од него. Како овошје е исклучително хранлив: полн со минерали и витамини Б и Е, исто така содржи ниацин, магнезиум и калциум. За нашиот рецепт подолу потребни се повеќе делови од кокосот, но слободно експериментирајте - ако основата е точна, нема да погрешите.
Состојки (за 3-4 порции)
- 1 шолја урда (кремаста)
- 1 мало пакување со кокосово млеко (150 gr)
- 1-2 кафени лажици кокосово масло
- 1/2 шолја шеќер (најдобро е шеќер од треска или ксилитол)
- 50-100 gr кокосово брашно
- бланширани цели бадеми
Подготовка:
Во сад измешајте ја урдата со шеќерот додека не добиете кремаста текстура. Додајте го кокосовото масло и малото пакување кокосово млеко (по можност густо и кремасто). Направете мали бомбици и скријте по еден бадем во секоја од нив. Наросете ги со кокосово брашно и ставете ги во фрижидер. Сервирајте кога ќе стврднат. Ова е лесен и здрав десерт за кој нема да имате грижа на совест кога ќе го јадете.
Извор:
Anyakanyar.hu (www.anyakanyar.hu)
Поврзани рецепти:
Аспирин® Протект 100, 100 mg гастрорезистентни таблети Лекот може да се издава и/или продава без рецепт.
Bayer d.o.o. Љубљана- Претставништво Скопје
Антон Попов 1, лок 4 мез., лам 2
ПРЕД УПОТРЕБА ВНИМАТЕЛНО ДА СЕ ПРОЧИТА УПАТСТВОТО! ЗА ИНДИКАЦИИТЕ, РИЗИКОТ ОД УПОТРЕБАТА И НЕСАКАНИТЕ ДЕЈСТВА НА ЛЕКОТ КОНСУЛТИРАЈТЕ СЕ СО ВАШИОТ ЛЕКАР ИЛИ ФАРМАЦЕВТ.