Зборот „кари“ збунува многу луѓе затоа што често означува чорба, но кари е и зачинот.
На Далечниот исток се користи 2500 години, а после толку време почна да се користи и во Европа. Убаво се комбинира со оброците во кои нормално не би ги ставиле, на пример, во пилешката рагу чорба.
Состојки:
- 1 парче пилешки гради
- 2 моркова
- 1 пашканат
- парче корен од целер
- 100 gr грашок
- 100 gr печурки
- неколку млади кромитчиња
- 200 gr млечен крем (крем за кафе) или кокосово млеко
- маслиново масло
- сол, бибер, кари во прав
- свеж магдонос
- 1 кафена лажица пченкарен скроб
Излупете го младиот кромид, измијте и излупете го другиот зеленчук и насечете ги пилешките гради. Започнете со потпржување на младиот кромид и додајте го пилешкото и зеленчукот. Додајте малку сол, а потоа промешајте додека месото не стане бело. Додајте вода што ќе ги покрие состојките околу 7-8 cm, а потоа зачинете со бибер и кари во прав. Покријте со капак за месото и зеленчукот да омекнат, а доколку е потребно, додајте уште вода. Кога е речиси готово, ставете малку пченкарно брашно во кремот или малку кокосово млеко и додајте ја смесата во супата. Исечете малку свеж магдонос и ставете во супата. Сервирајте додека е жешко.
Извор:
Anyakanyar.hu (www.anyakanyar.hu)
Поврзани рецепти:
Аспирин® Протект 100, 100 mg гастрорезистентни таблети Лекот може да се издава и/или продава без рецепт.
Bayer d.o.o. Љубљана- Претставништво Скопје
Антон Попов 1, лок 4 мез., лам 2
ПРЕД УПОТРЕБА ВНИМАТЕЛНО ДА СЕ ПРОЧИТА УПАТСТВОТО! ЗА ИНДИКАЦИИТЕ, РИЗИКОТ ОД УПОТРЕБАТА И НЕСАКАНИТЕ ДЕЈСТВА НА ЛЕКОТ КОНСУЛТИРАЈТЕ СЕ СО ВАШИОТ ЛЕКАР ИЛИ ФАРМАЦЕВТ.